Terug
De 5 voordelen van buitenleven

5 Voordelen van buiten leven

Lekker even buiten zijn. Een zonnestraaltje, wat frisse lucht, de geluiden van de natuur of een knisperend vuurtje. Iedereen kan een momentje buiten wel appreciëren. Maar wat doet het nu echt met ons? En hoe kunnen we eenvoudig meer tijd buiten spenderen? Hier zijn 5 voordelen van buiten leven en enkele ideetjes om je naar buiten te brengen.

Betere Immuniteit & Luchtwegen

Buitenzijn is goed voor je lichaam, dat is wel heel duidelijk. Vooral je immuniteit en luchtwegen hebben er veel baat bij. Buitenlicht en zon zorgen ervoor dat ons lichaam vitamine D aanmaakt, een belangrijk micronutriënt voor onze weerstand. Daarnaast zouden we natuurlijke fytonciden inademen die door planten en bomen worden vrijgegeven. Deze Verhogen de aanmaak van witte bloedcellen die ons lichaam helpen ziektes te bestrijden.


Ook is de luchtkwaliteit buiten gemiddeld veel beter dan binnenshuis. Onze goed geïsoleerde huizen ontbreken vaak ventilatie, daarom is het goed elke buiten te komen en wat frisse lucht te scheppen. Propere lucht met een hoger zuurstofgehalte is beter voor je luchtwegen en je longen.

 

Betere hersenfunctie & Zicht

Frisse lucht is niet enkel goed voor onze luchtwegen maar ook voor onze hersenen. Ons brein is namelijk heel gevoelig aan veranderingen in zuurstof niveaus. Meer zuurstof doet ons brein beter werken aangezien onze wel tot 20% van de zuurstof verbruiken die we innemen.


Daarenboven is is het ook goed voor ons zicht om regelmatig buiten te komen. Onze ogen ontspannen als ze in de verte kijken, wat uiteraard meer gebeurt buiten dan binnen. Zeker voor mensen die veel achter een scherm of bureau zitten is verstandig regelmatig tijd buiten te spenderen. Daarbij hebben verschillende studies ook aangewezen het lichter buitenlicht helpt de kans op kort ziendheid te verminderen.


Minder stress

Het is wetenschappelijk aangetoond dat buiten zijn ons hartritme doet vertragen en ons cortisol-niveau verlaagt. Cortisol is ook wel bekend als het stress-hormoon, dat in overmate trouwens kan leiden tot hoge bloeddruk en hart problemen. Buiten zijn verhoogt ook endorfine en dopamine niveaus, ook wel gekend als de gelukshormonen. In het kort, buitenzijn geeft je gewoon dat “ah”-gevoel, alsof je dat nog niet wist.

 

Meer Energie & Betere Nachtrust

Verschillende studie toonden reeds aan dat als je meer tijd buiten spendeert je ook meer energie hebt in het dagdagelijkse leven. Je lichaam en je brein worden er gelukkiger van. Je verbruikt ook meer fysieke energie wat vaak leidt tot een betere nachtrust, wat op zijn beurt dan weer leidt tot meer energie de volgende dag. Iemand die goed in zijn vel voelt en uitgerust heeft vanzelfsprekend ook meer energie.

 

Meer sociale Interactie

Personen die vaak tijd buiten spenderen zijn gemiddeld gezien ook socialer. Dit komt omdat buitenactiviteiten, zoals sport en recreatie vaak samen worden gedaan. Zeker in het geval van teamsporten of een samenkomst van vrienden of familie. Mensen die veel buiten werken doen dat vaak ook in het kader sport, evenementen of reizen, wat uiteraard sociale interactie met zich meebrengt.


Sociale interactie is essentieel voor onze staat van gelukkig zijn. Het geeft ons een gevoel van veiligheid en verbinding. Verschillende studies toonden aan dat het bevorderend is voor hersenfunctie en zelf de kans op dementie doet verminderen.

 

Simpele manieren om meer buiten te zijn

Ga sporten. Het hoeft geen volledige marathon te zijn, gematigde inspanning blijkt zelfs best te zijn. Een rustige avondwandeling kan al wonderen doen. Probeer je vooral te omringen met veel natuur voor meer ontspanning.


Kook buiten. Outdoor cooking is enorm populair geworden. Niets beter dan je even te omringen met mensen die je graag hebt en lekker te eten. Hierbij combineer je goede effecten van sociale interactie en buitenzijn. Daar kunnen wij je makkelijk bij helpen. Neem gerust een kijkje in ons aanbod unieke BBQ's om op de beste manieren van een BBQ te kunnen genieten. Wij stappen af van het traditioneel barbecue idee en zoeken vooral speciale barbecues waar je boven het vuur kookt, op een plancha, in een buitenoven etc. Zo ben je lekker buiten en leer je weer nieuwe technieken om te koken. Klik hier om one barbecues te ontdekken.

Ga kamperen. Het spreekt voor zich, maar kamperen brengt je uiteraard volledig in de natuur. Voor degenen die van wat comfort houden bestaat er tegenwoordig een hele hype rond “glamping”. Hierbij overnacht je in alle luxe van tipi-tent of dergelijke met een comfortabel bed terwijl je toch nog in de natuur zit. Een kleine tip: de Beer Box Vuurkorf kan je overal meenemen om super gezellig te barbecueën of gewoon van een vuurtje te genieten op je favoriete camping plek.


Maak een vuurtje. Simpeler kan het niet. Gewoon een vuurtje maken in je vuurschaal of tuinhaard is reden genoeg om gewoon even lekker buiten te zijn. Of het nu alleen is of met personen die je graag hebt, een vuurtje is altijd gezellig en rustgevend. Ook daarbij zijn wij van dienst. Door de tijd heen hebben we een speciale selectie gemaakt van tuinhaarden, vuurschalen en vuurkorven die echt sfeer brengen. Bekijk zeker eens de modellen die we aanbieden, ze zullen je buitenervaring alleen maar beter maken! Klik hier om het aanbod eens te bekijken.

De 5 voordelen van buitenleven