Terug
Wat is nu het verschil tussen een vuurkorf en een terraskachel?

Wil jij ook in de winter kunnen genieten van het buitenleven? Wij begrijpen je maar al te goed! Een vuurkorf of een terraskachel is de ideale oplossing voor een koude dag. Niets beter dan gezellig rond een vuurtje zitten met vrienden of familie. Maar, wat is nu juist het verschil tussen een vuurkorf en een terraskachel? En wat zijn de voordelen? Wij beantwoorden al jouw vragen! 

Het verschil tussen een vuurkorf en terraskachel?

Vuurkorf, terraskachel, mensen gebruiken deze woorden vaak door elkaar. Toch is er een duidelijk verschil! Een vuurkorf is een open systeem. Het is een mand waarin je houtblokken kan branden. Een terraskachel is een gesloten systeem. Het heeft een behuizing van metaal met een deurtje en een schoorsteen. 

Zowel een vuurkorf als een terraskachel zijn er in verschillende maten en vormen. Wij kunnen je altijd helpen met het maken van de juiste keuze! 

terraskachel

Wat zijn de voordelen?

Natuurlijk speelt je persoonlijke voorkeur een grote rol bij het kiezen van een terraskachel of een vuurkorf. Wij sommen voor jou een aantal voordelen op die je keuze zullen vergemakkelijken. Een terraskachel is zeker het overwegen waard want:

  • Je hebt minder last van rook. Meestal als je bij een vuurkorf hebt gestaan, is je kleding klaar voor de was. De rook kan altijd naar je toewaaien, waardoor de geur in je kleding kruipt. Bij een terraskachel verdwijnt de rook via de schoorsteen de lucht in. 
  • Bye bye brandplekken. Bij een vuurkorf kunnen er vuurgensters van de houtblokken springen. Deze kunnen jouw terras of gras beschadigen. Dat is dus verleden tijd met een terraskachel! De vuurgensters blijven in het systeem.
  • Een tikkeltje efficiënter. Omdat het een gesloten systeem is, kan je sneller een hogere temperatuur bereiken. 
  • Het oog wilt ook wat! Wij bieden veel modellen aan met elk hun eigen stijl. Zo kan je de perfecte match met jouw terras vinden. 

Een vuurkorf daarentegen zorgt voor een groter vuur. Vind je de rook niet zo storend? Dan kan je altijd overwegen om een vuurkorf aan te schaffen. De aankoopprijs ligt ook lager dan bij een terraskachel. En niet te vergeten, het vraagt minder onderhoud en plaats 

Hoe werkt een vuurkorf?

Belangrijk om te weten is hoe je precies een vuurkorf en een terraskachel moet gebruiken. We beginnen bij de gemakkelijkste: de vuurkorf

Voordat je er eentje aanschaft, bekijk je best even wat de wetgeving hierover zegt. In bepaalde gemeenten en steden is een vuurkorf bijvoorbeeld niet toegelaten! Voorkom ook zeker de fout om jouw vuurkorf in een gesloten ruimte te plaatsen. Er komen immers schadelijke stoffen vrij bij de verbranding en deze adem je dus best niet in. Zorg voor een vuurvaste ondergrond die maximale stabiliteit aan de vuurkorf geeft en je kan beginnen! 

Hoe zorg ik voor een vuurtje? Wel, de eerste stap is om alleen de aanbevolen vuuraanmakers te gebruiken. Ga dus niet in het wilde weg aan de slag, maar informeer jezelf goed. Laat een vuurkorf nooit onbewaakt achter en zorg ervoor dat kinderen niet in de buurt van de korf kunnen komen. Tot slot, de wind is je allergrootste vijand! Gebruik dus schermen of roosters om het vuur te beschermen.

Gedaan met opwarmen en genoten van het vuur? Dan is het tijd om het vuur te doven. Volg altijd de instructies van de fabrikant en zorg ervoor dat er geen rook meer uit de korf komt.

vuurkorf

Hoe werkt een terraskachel?

De installatie van een terraskachel is geen moeilijk proces. Eén van de belangrijkste factoren is de ondergrond. Deze moet aan 2 voorwaarden voldoen: stabiliteit geven aan de kachel en vuurvast zijn. Vervolgens kan je het beste droog hout gebruiken. Liefst essen, eiken of beukenhout dat al 2 jaar heeft kunnen drogen. Gelukkig hebben wij dé oplossing! Onze alles-in-één doos is alles wat je nodig hebt om het perfecte vuurtje in de tuin te kunnen stoken.  

The fire can begin!

Allereerst is het belangrijk dat er voldoende zuurstof aanwezig is. Leg dus niet meteen een hele hoop houtblokken in de kachel. Voor het aansteken kan je het beste aanmaakblokjes gebruiken. Als het vuur start, kan je rustig aan wat houtblokken toevoegen. Gebruik nooit, maar dan ook nooit licht-ontvlambare materialen zoals benzine om het vuur in gang te brengen! Jouw veiligheid en die van anderen staat op de eerste plaats. Vuur kan onvoorspelbaar zijn en ongelukken liggen om de hoek.

Vergeet de schoonmaak niet!

Als jouw terraskachel een aslade of opvangbak heeft, is het belangrijk om deze regelmatig leeg te maken. Met stoffer en blik kan je eventueel de achtergebleven as opruimen. Een schone terraskachel betekent een betere luchttoevoer en een beter brandingsproces.

Wil je het vuur doven? Dan heb je een aantal opties. Je kan het vuur gewoon laten uitbranden. Zo ontstaat de minste rookontwikkeling. Een nadeel is wel dat dit lang kan duren. Als het vuur gedoofd is, kan je het best laten afkoelen tot de volgende dag om het dan op te ruimen. 

Een tweede optie is om zand over het vuur te gooien. Wij raden af om water te gebruiken omdat er een kans op explosie bestaat!

 terraskachel

Moet ik een vuurkorf of terraskachel onderhouden?

Metaal is en blijft gevoelig voor roest. Sommigen appreciëren dit natuurlijk proces en zien er de charmes van in. We begrijpen als dit voor jou niet het geval is. Gelukkig zijn er een aantal voorzorgen die je kan nemen om roestvorming te beperken. 

Controleer regelmatig de terraskachel of vuurkorf op kleine scheurtjes en barstjes. Deze plaatsen zijn het gevoeligst voor roestvorming. Hoe sneller je erbij bent, hoe makkelijker je de roest kan verwijderen en uitbreiding kan tegengaan. Neem een beetje olijfolie op een doek en wrijf het oppervlak hier regelmatig mee in. De rest van het onderhoud moet met een speciale coating gebeuren. Na verschillende behandelingen zal je zien dat jouw kachel of korf er weer zo goed als nieuw uitziet!

 

Is de vonk overgeslagen voor een terraskachel of een vuurkorf! Yes, wij staan klaar om jou bij te staan in de zoektocht.

Wat is nu het verschil tussen een vuurkorf en een terraskachel?