Je kent de discussie wel. Je staat in de tuin met een aantal vrienden, klaar om lekker te barbecueën. Nu enkel nog de barbecue aansteken. Maar wat is nu de beste manier? Wat is het snelst? En wat geeft de beste smaak aan het vlees? Laten we alle twijfels van tafel vegen, aangezien we daar toch ruimte nodig hebben om zo meteen te eten, en wat duidelijkheid scheppen rond de beste materialen, technieken en tips.
Weet je genoeg over materialen? Spring dan direct naar de technieken.
Houtskool, briketten of hout
Allereerst is het belangrijk een keuze te maken waarop je zal barbecueën. Dit geeft een verschil in hitte, duur van branden en smaak. Alsook verschilt het hoe je je barbecue zal aansteken en hoelang het duurt om hem aan te steken.
Houtskool
Houtskool geeft meer hitte af dan briketten en is daarom ideaal voor het sneller grillen van dun of voorgegaard vlees. Het is vaak de keuze bij uitstek voor de klassieke barbecue namiddag waar je vlot al het vlees wilt bakken. Houtskool moet wel vaker bijgevuld worden dan briketten aangezien ze sneller opbranden. Als je veel vlees hebt is de kans dus groter dat je geregeld moet aanvullen. Houtskool kan je makkelijk aansteken met aanmaakblokjes en een brikettenstarter (later meer hierover).
Briketten
Briketten worden vaker gebruikt voor het langzaam garen van vlees, het gekende “low & slow” barbecueën, omdat ze langer branden en met minder hitte. Als je briketten gebruikt, gebruik dan best kokosbriketten, deze bevatten geen vieze chemische toevoeging en zijn dus gezonder en ecologischer. Daarbij geeft het ook geen vieze smaak aan je vlees zoals dat bij klassieke briketten kan voorvallen. Briketten kan je makkelijk aansteken met aanmaakblokjes en een brikettenstarter, maar schieten iets trager in brand dan houtskool.
Hout
Als je een echte BBQ-purist bent, kan je kiezen om te beginnen met een echt houtvuur. Dit neemt tijd maar geeft volgens kenners de beste smaak en ervaring. Je kan kiezen om het hout even goed te laten doorbranden tot je verse kolen hebt of te grillen rechtstreeks boven houtvuur. Het laatste geeft veel meer rook dan een klassieke barbecue en dus ook een rokerige smaak aan het vlees of aan de groenten. Dit is uiteraard ook de natuurlijkste manier van bakken aangezien je van puur hout vertrekt.
Aanmaakblokjes, houtkrullen of brandvloeistof
Het aanmaakmiddel is van meer belang dan je zou denken. Niet alleen bepaalt het de snelheid waarmee je je barbecue aankrijgt maar ook de smaak van het vlees en milieuvriendelijkheid.
Aanmaakblokjes
Aanmaakblokjes zijn voor meeste mensen de standaardkeuze bij het aansteken. Ze schieten zo in brand en blijven tot enkele minuten lang branden, zodat je zeker bent dat al je kolen of briketten in brand staan. Gebruik bij voorkeur bruine blokjes van houtschaafsel, deze bevatten een milieuvriendelijke brandpasta en zullen geen vieze geur afgeven aan het vlees. Vermijd witte synthetische aanmaakblokjes, deze geven een chemische geur af en zijn slecht voor je gezondheid en het milieu.
Houtkrullen, onze favoriet
Houtkrullen werken net zoals aanmaakblokjes, met enige verschil dat geen brandpasta bevatten maar gedrenkt zijn in een natuurlijk was. De was zorgt ervoor dat de krullen traag opbranden. De was is ook volledig geurloos. Bij RYMBU, verkiezen we deze houtkrullen om de barbecue aan te steken, aangezien het de milieuvriendelijkste manier is en niets van smaak afgeeft aan het vlees. Klik hier om onze houtkrullen te bekijken.
Brandvloeistof (spiritus)
Sommige mensen vinden het handig om alle kolen of briketten snel in vlammen te zetten door er brandspiritus op te spuiten en daarna aan te steken. Alhoewel dit inderdaad de snelste manier is, is het ook de gevaarlijkste. Daarbij is dit ook een chemisch product dat smaak zal afgeven aan het vlees. Als je toch voor deze optie zou kiezen, spuit dan nooit spiritus bij als het vuur al aan is, dit kan leiden tot ontploffing en is levensgevaarlijk. Verder is dit type brandstof schadelijk voor het milieu en krijgt het zeker onze voorkeur niet.
Extra: Gasbrander of Looftlighter
Een andere optie is een gasbrander te gebruiken om je kolen aan te steken, dan heb je geen ander aanmaakmiddel nodig. Dit zijn ook milieuvriendelijke manieren die geen extra smaak aan je vlees zullen afgeven. Het is wel iets meer werk, aangezien telkens een minuutje boven elke paar kolen moet hangen om ze aan te krijgen.
Je kan ook een looftlighter gebruiken. Dit is een elektrische kolen aansteker die wat lijkt op een veel te krachtige haardroger. Dit is misschien wel de milieuvriendelijkste en geurloze manier.
De beste aansteek technieken
Er zijn twee manieren die we bij RYMBU het liefst gebruiken om onze barbecue lekker in gang te krijgen. Één met brikettenstarter en één zonder. Voor de echte puristen geven we ook nog een extra techniek met hout.
Gebruik een brikettenstarter
Dit is zonder twijfel de snelste manier om je kolen in gang te krijgen, daarom is het ook onze favoriete manier. Een brikettenstarter helpt je om je kolen makkelijk boven je aanmaakblokjes of houtkrullen te zetten. Het geeft ook de ideale circulatie (schoorsteeneffect) om je kolen of briketten snel in brand te krijgen, door lucht van onder door de pijp de trekken. Daarbij kan je ook makkelijk een nieuwe lading kolen aansteken naast je barbecue als je kolen uitbranden.
Het proces is heel simpel.
- Je legt enkele aanmaakblokjes of houtkrullen op je bbq of vuurvaste steen.
- Je vult je brikettenstarter met kolen of briketten en zet hem over de aanmaakblokjes.
- Steek de aanmaakblokjes of houtkrullen aan.
- Binnen de 10 á 20 minuten zullen je kolen of briketten goed branden en klaar zijn voor de barbecue.
Hierna kan je de kolen op de barbecue leggen. Let op, gebruik een handschoen aangezien de brikettenstarter ook gloedheet wordt. Leuke BBQ handschoenen vind je hier.
De klassieke aansteek techniek
Ook deze techniek is eenvoudig, ook al zal het iets langer duren aangezien er geen ideale circulatie is en het aansteekmiddel niet recht onder de kolen ligt.
- Leg je kolen of briketten verspreid op de barbecue.
- Duw 1 á 3 aanmaakblokjes of houtkrullen tussen de kolen, ergens rond het midden
- 1 voor “low & slow” barbecueën
- 3 voor een klassieke barbecue, sneller meer hitte
- Steek je aanmaakblokjes of houtkrullen aan.
- Stapel nu de kolen of briketten van de buitenkant op de kolen in het midden, probeer een zo goed mogelijke toren te vormen op de zone waar het vuur is.
- Eenmaal alle kolen of briketten gloeien en en goed branden kan je deze weer verspreiden.
De BBQ-purist techniek
Echt puristen houden niet van geproduceerde aanmaakmiddelen maar vertrekken van puur hout. Dit geeft uiteraard de garantie dat er geen rare smaak in je vlees komt en is ook de milieuvriendelijkste manier om aan te steken. Het duurt echter wel wat langer.
- Verzamel wat klein aansteekhout en maak een klein vuurtje
- Wanneer het vuurtje goed brandt, leg je je kolen of briketten erop
- Als alle kolen of briketten goed branden kan je van start met je barbecue
Tips & tricks
Last but not least. Hier zijn nog wat slimme ideetjes om je bbq-ervaring nóg makkelijker en beter te maken.
Verdeel je hete kolen in zones
In plaats van al je hete kolen gelijkmatig over je barbecue te verspreiden kan je beter je kolen samen in een zone leggen. De makkelijkste optie is simpelweg alle hete kolen samen te leggen op één helft van de barbecue. Dit creëert een zone met veel hitte recht boven de kolen, goed om te grillen en de buitenkant af te bakken, en een zone met minder hitte langs de kolen, goed voor vlees rustig te laten garen. Hierdoor hoef je ook niet constant het vlees om te draaien omdat het aan het verbranden is.
Gebruik een vleestang
Als je nog een vleestang op overschot hebt is dit ideaal om je kolen me te verplaatsen en te draaien. Dit maakt het stapelen van kolen tijdens het aansteken veel makkelijker. Hou je deze vleestang wel weg eenmaal je aan het barbecueën bent, zodat je niet per ongeluk je vlees er mee omdraait. Mocht je geen oude vleestang meer ter beschikking hebben, zijn we er natuurlijk voor jou. Met onze handige haardtang kan je makkelijk en veilig je kolen oppikken en verplaatsen. Klik hier om er meer over te weten te komen.
Bewaar je kooltjes op een droge plaats
Dit klinkt misschien logisch maar veel mensen hebben de gewoonte hun kolenzak buiten onder een afdak of in een vochtige schuur te bewaren. Kolen en briketten zijn heel droog en nemen makkelijk vocht in de lucht op. Het kan zijn dat je bijna geen verschil ziet maar de kolen toch vocht hebben opgenomen. Vochtige kolen of briketten zijn lastiger om aan te steken en branden ook slechter. Je kan best je kolen ergens binnenshuis te bewaren. Als je toch kiest voor buiten of in de schuur, plaats je zak dan op een hoge kast of dergelijke en zeker niet op de grond. Hoe hoger hoe droger.
Verder zijn er nog tal van spullen om je barbecue-ervaring aangenamer te maken en het aansteken van je vuur te vergemakkelijken. Bekijk onze BBQ accessoires of onze tuinhaard accessoires om er meer over te leren.