Terug
Vurige sinaasappel eend

INGREDIËNTEN: 

  • Eend
  • Wortel
  • Prei
  • Sinaasappels
  • Witte wijnazijn
  • Kalfsfond
  • Boter

   Forged - Flambadou

  BEREIDING:

  Begin met het voorbereiden van de eend door het ontvliezen en het verwijderen van overtollig vet. Zorg ervoor dat er nog wat vet aan de eend blijft zitten, want dit draagt bij aan extra smaak en sappigheid. Gebruik een scherp mes om kleine insnijdingen te maken in de vetkant van de eend, wat zal helpen om het vet te laten smelten en de eend een mooie krokante korst te geven. Bestrooi de vetkant vervolgens royaal met zout en peper naar smaak, waarbij het zout helpt om het vet knapperig te maken tijdens het bakken.

  Verhit een skillet op middelhoog vuur en leg de eend met de vetkant naar beneden in de pan. Laat het vet langzaam smelten en bak de eend tot de vetkant mooi goudbruin en krokant is, wat meestal ongeveer 10-15 minuten duurt, afhankelijk van de dikte van het vet. Vervolgens voeg je het overtollige vet toe aan de flambadou en besprenkel je hiermee de eend, wat zal bijdragen aan een knapperige korst en het vlees extra sappig houdt. Draai de eend voorzichtig om en bak de vleeskant nog eens 5-10 minuten, tot het een kerntemperatuur van ongeveer 70°C heeft bereikt.

  Laat de eend even rusten voordat je deze in plakjes aansnijdt.

  Nu, voor de saus, bereid je eerst de mirepoix door de wortel en prei in kleine stukjes te snijden. Schil de sinaasappel met een dun mesje volgens de à vif methode, waarbij je tot op het vruchtvlees snijdt om geen last te hebben van bittere smaak en vliesjes.

  Verhit een skillet en voeg de restjes van de eend, samen met een klontje boter, de mirepoix en zout en peper naar smaak toe, samen met de sinaasappelpartjes. Blus de skillet af met een scheutje witte wijnazijn en laat de vloeistof inkoken. Voeg vervolgens kalfsfond en sinaasappelsap toe, zeef de saus en voeg een klontje boter toe om deze af te maken. Breng de saus indien nodig op smaak met zout en peper.

  Snijd de eendenborst in plakjes en bak deze in een pan met een beetje boter tot ze mooi bruin en gaar zijn. Serveer de eend met sinaasappelsaus en voeg partjes sinaasappel toe voor een heerlijke maaltijd.

  Vurige sinaasappel eend