Terug
Wat is OFYR en Plancha BBQ? Ontdek het nieuwe outdoor cooking.

Wat is OFYR en Plancha BBQ? Ontdek het nieuwe outdoor cooking.

Het goede weer is daar. Lekker warm, lekker zonnig. Tijd om het buiten gezellig te maken, tijd voor een BBQ! Dit jaar heersen er echter een hoop nieuwe trends in het buitenkoken of ‘outdoor cooking’, vooral het kopen van een OFYR en Plancha BBQ is enorm populair geworden. “Kopen van wat?” Geen idee waar we het over hebben? Laat ons een beetje verduidelijken! ;)

Wat is een Plancha?

Het bakken op een hete bakplaat of plancha is geen gloednieuwe rage maar een eeuwenoude traditie die de laatste jaren is overgewaaid uit het Baskenland. ‘Plancha’ betekent in het Spaans letterlijk ‘Plaat’, en er bestaan vele Baskse en Spaanse gerechten die ‘a la plancha’ bereid worden, of ‘op de (hete) plaat’.


Traditioneel werkt een plancha op gas. De vlammen verhitten een gladde bakplaat met verschillende temperatuurzones, sommige tot wel 300°C, waar dan een diversiteit aan gerechten op bereid kunnen worden. De hete gietijzeren plaat zorgt voor een directe warmteoverdracht van zodra iets erop wordt gelegd. Hierdoor kan je dus snel bakken en makkelijk vis of vlees schroeien, ook vallen sappen en marinades niet door een grill waardoor je makkelijker de malsheid kan bewaren en de smaken van de sappen en oliën in het gerecht kan betrekken. Daarbovenop is het nog eens erg gemakkelijk op te kuisen.

Wat is Plancha BBQ?

Het barbecuen met een plancha of bakplaat, is simpelweg het toevoegen van een grill ring of bakplaat boven op je BBQ of vuurschaal. Vaak wordt dit dan met een echt houtvuur gedaan of met houtskool in plaats van gas. Dit geeft weer extra smaak dankzij de rook van het vuur. Daarnaast is een echt vuur ook authentieker en gezelliger. Vaak wordt de plancha plaat gecombineerd met een klassiek grillrooster, zodat je diverse opties hebt om te bakken.


Plancha BBQ is dus de combinatie van het traditionele plancha concept en barbecuen. Het beste van beide werelden. Veel nieuwe vuurschalen en BBQ’s worden gemaakt met plancha’s als deel van het product of als extra optie, zoals bijvoorbeeld onze Matanzas, Trinidad en Bowl vuurschalen. Je kan echter ook heel eenvoudig je eigen BBQ of vuurschaal omtoveren tot een Plancha BBQ door er simpelweg een bakplaat op te leggen. Onze plancha bbq grillplaat is hiervoor ideaal, deze komt in 2 verschillende maten met een uitneembaar grillrooster in het midden.


Wat is een OFYR dan?

OFYR is een bedrijf dat OFYR kooktoestellen produceert. Dit zijn kegelvormige vuurschalen, meestal op een sokkel met houtopslag, met een plancha ring bovenop de vuurschaal. Een OFYR is dus een merk van plancha BBQ’s en bijbehorende meubels. Het design werd initieel ontworpen door Hans Goossens. Hij wou graag een weerbestendige BBQ met een strak design, waarop hij gevarieerd kon buitenkoken en ontwikkelde zo de OFYR en enkele accessoires zoals bijvoorbeeld een grillrooster.

Prijskaartje van een Plancha BBQ

Ben je ondertussen warm gemaakt om voor eens te BBQ’en ‘a la plancha’? Geweldig! Nu rest de vraag nog: “Wat kost een Plancha BBQ?”. Een OFYR is duur, je kan al snel meer dan 1600 Euro spenderen aan een goed model. Maar een Plancha BBQ kopen hoeft je geen fortuin te kosten. Als je al een vuurschaal hebt kan je simpelweg een bakplaat kopen, zoals onze plancha bbq grillplaat. Wil je toch een stijlvol en compleet model? Dan bestaan er nog steeds betaalbare alternatieven zoals bijvoorbeeld onze Matanzas plancha bbq, de Trinidad en Bowl. Qua materiaal hebben we een variatie aan opties. Corten staal, blank staal, gepoedercoat staal, etc. Allemaal perfect om heerlijk op te kunnen grillen en super om het jaar door buiten te kunnen blijven staan. 

Ons Besluit

Plancha BBQ wordt aanzien als hét nieuwe ‘outdoor cooking’, en we begrijpen maar al te goed waarom. De extra mogelijkheden door het bakken op een hete plaat opent een hele nieuwe wereld aan culinaire opties. Daarbij zijn ze eenvoudig in gebruik en onderhoud en koop je ineens een stijlvolle vuurschaal voor in je tuin.


Op vlak van prijs lijkt het ons wel dat je bij een OFYR gedeeltelijk voor het merk betaalt. Andere Plancha BBQ’s die uit dezelfde materialen vervaardigd zijn kosten maar een fractie van de prijs. Daarnaast bieden deze nog meer diversiteit zowel culinair als op vlak van design.


Welke Plancha BBQ je ook koopt, je zal er geen spijt van hebben. Wij houden er alvast van, ze maken het gezellig, warm, en het eten is ongelooflijk lekker!


Keep the fire burning,

RYMBU

Wat is OFYR en Plancha BBQ? Ontdek het nieuwe outdoor cooking.